فیتنس

برنامه ورزشی و اهمیت آن در سلامتی

همۀ ما بارها دربارۀ اهمیت برنامه ورزشی شنیده‌ایم. اینکه ورزش منظم برای سلامتی‌مان مفید است و به کاهش وزن کمک می‌کند. اگر شما هم مثل خیلی‌ها سرتان شلوغ است، شغل کم تحرکی دارید و عادات ورزشی خود را تغییر نداده‌اید، خبر خوبی برایتان داریم. اینکه هیچوقت برای شروع ورزش دیر نیست. اقدام به تناسب اندام از نقطه‌ای شروع می‌شود و تنها مداومت باعث رسیدن به نتیجۀ مطلوب می‌شود.

همیشه بهتر است شروع آرامی داشته باشید. شاید هم دلتان بخواهد فعالیت یکبارۀ زیادی از همان ابتدا داشته باشید. با این حال توصیه بر این است که راهی را شروع کنید که ادامه‌دار باشد. می‌دانیم که ورزش منظم به پیشگیری یا کنترل بسیاری از بیماری‌ها کمک می‌کند. احتمالاً عمر طولانی‌تری را نیز در پی خواهد داشت. بیایید نگاهی دقیق‌تر به آن بیندازیم.

مزایای برنامه ورزشی در زندگی‌مان چیست؟

ورزش در معنای عام به هر حرکتی گفته می‌شود که عضلات شما را به کار انداخته و بدن را ملزم به سوزاندن کالری می‌کند. انواع مختلفی از فعالیت‌های بدنی وجود دارند. شنا، دو، دویدن آهسته، پیاده‌روی و رقص از انواع ورزش‌های عمومی هستند. مدل‌های پیشرفته‌تر آن نظیر بدنسازی، کراس فیت و صخره‌نوردی هم وجود دارد. رسیدن به تناسب اندام از هر طریقی می‌تواند اتفاق بیفتد. فعالیت فیزیکی فواید بسیاری برای سلامتی دارند. نه تنها بهبود وضعیت جسمی و حرکتی، بلکه سلامت ذهن و روان از نتایج آن هستند. در اینجا به 10 مورد از مزایای گنجاندن برنامه ورزشی در زندگی پرداخته‌ایم.

برنامه ورزشی زندگی شادتری برایتان می‌سازد

به تجربه ثابت شده است که ورزش، خلق و خوی شما را بهبود می‌بخشد. کاهش علائم افسردگی، اضطراب و استرس را می‌توان بلافاصله پس از ورزش تجربه کرد. تحقیقات نشان داده‌اند که پیگیری برنامه ورزشی باعث ایجاد تغییراتی در بخش‌هایی از مغز می‌شود. همچنین باعث افزایش حساسیت مغز به هورمون‌های سروتونین و نوراپی‌نفرین شده و در نتیجه تسکین احساس افسردگی را در پی دارد.

برنامه ورزشی و اهمیت آن

ورزش کردن می‌تواند تولید اندروفین در مغز را نیز افزایش دهد. این هورمون باعث ایجاد احساسات مثبت و کاهش درد در بدن می‌شود. جالب اینجاست که مهم نیست تمرین ورزشی شما چقدر شدید باشد. به نظر می‌رسد ورزش، بدون توجه به شدت فعالیت بدنی می‌تواند برای خلق و خوی شما مفید باشد. اثرات ورزش بر خلق‌وخوی آنقدر قوی است که انتخاب ورزش حتی در دوره‌های زمانی کوتاه مدت باعث ایجاد تفاوت می‌شود. یک بررسی نشان داد افراد فعالی که ورزش منظم را متوقف کردند، پس از چند هفته با علائم قابل توجهی از افسردگی روبرو شدند.

ورزش باعث کاهش وزن و تناسب اندام می‌شود

حضور در باشگاه یا پیگیری یک کلاس آنلاین ورزشی در نهایت باعث تناسب اندام بیشتر شما خواهد شد. مطالعات نشان داده‌اند که عدم تحرک، عامل اصلی افزایش وزن و چاقی در افراد است. برای درک تأثیر ورزش بر کاهش وزن، درک رابطۀ بین ورزش و مصرف انرژی در بدن مهم است. بدن‌مان انرژی را به سه روش مصرف می‌کند. هضم غذا، فعالیت فیزیکی و حفظ عملکردهای حیاتی بدن مثل ضربان قلب و تنفس باعث مصرف انرژی می‌شوند.

هنگام رژیم گرفتن، کاهش کالری دریافتی باعث کاهش سرعت متابولیسم می‌شود. این اتفاق ممکن است به طور موقت، کاهش وزن را به تأخیر بیندازد. بر عکس، ورزش منظم باعث افزایش متابولیسم در بدن می‌شود که آن را وادار به سوزاندن کالری بیشتر می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند که ترکیب ورزش هوازی با تمرین مقاومتی، کاهش چربی و افزایش تودۀ عضلانی را در پی دارد. خلاصه اینکه برنامه ورزشی در حمایت از متابولیسم سالم و سوزاندن کالری بیشتر در روز اهمیت زیادی دارد.

ورزش برای عضلات و استخوان‌ها مفید است

برنامه ورزشی نقشی حیاتی در ساخت و حفظ عضلات و استخوان‌ها دارد. فعالیت‌هایی مثل وزنه‌برداری و بدنسازی در عین همراه مقادیر قابل توجه پروتئین باعث ساخت و تقویت عضلات می‌شود. این اتفاق به دلیل ترشح هورمون‌هایی است که جذب اسیدهای آمینه در بدن را تقویت می‌کند.

در نتیجۀ آن، رشد عضلات بیشتر شده و احتمال آسیب‌شان کمتر می‌شود. بالا رفتن سن باعث کاهش تودۀ عضلانی و کاهش عملکرد ماهیچه‌ها می‌شود که احتمال آسیب را افزایش می‌دهد. انجام فعالیت منظم بدنی برای قوی نگه داشتن عضلات ضروری است.

ورزش همچنین به حفظ و ساخت تراکم استخوان‌ها نیز کمک زیادی می‌کند. جلوگیری از پوکی استخوان یکی از نتایج حتمی آن است. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که ورزش‌های شدید مثل ژیمناستیک و دوی سرعت، افزایش تراکم استخوان‌ها را در پی دارد. شاید وقت آن است که گام کوچکی را با ثبت نام در کلاس آنلاین ورزشی بردارید. سلامتی و تندرستی را حق خود بدانید و برای آن تلاش کنید.

ورزش منظم، سطح انرژی را بالا می‌برد

ورزش کردن، یک راه قطعی و مطمدن برای افزایش سطح انرژی است. به خصوص افرادی که شرایط پزشکی خاصی دارند بیش از دیگران از این مزیت بهره‌مند خواهند شد. یک مطالعۀ قدیمی نشان داد که شش هفته ورزش منظم باعث کاهش احساس خستگی در افرادی می‌شود که دائماً حس خسته بودن و کرختی دارند. به عبارتی، ورزش باعث افزایش سطح انرژی افراد مبتلا به سندروم خستگی مزمن و متعادل‌سازی سایر شرایط سلامتی آنان می‌شود. به نظر می‌رسد که ورزش، یک راه ایمن و زودبازده در مقایسه با سایر روش‌هاست. فعالیت بیشتر قلب باعث رساندن خون بیشتر به ارگان‌ها می‌شود. در نتیجۀ آن، اکسیژن بیشتری به سلول‌ها می‌رسد. به خصوص تمرینات هوازی و قلبی-عروقی (Cardio) بیشترین تأثیرات را در این زمینه دارند.

خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را کاهش می‌دهد

عدم فعالیت بدنی منظم یکی از دلایل اصلی ابتلا به بیماری‌های مزمن است. ورزش منظم باعث بهبود حساسیت به انسولین، سلامت قلب و عروق و بهبود عملکرد ارگان‌های حیاتی می‌شود. تنظیم سطح فشار خون و کلسترول، یکی از نتایج قطعی پایبندی به برنامه ورزشی است. به طور خاص ورزش می‌تواند به کاهش یا پیشگیری از بیماری‌های زیر کمک کند:

  • دیابت نوع 2: ورزش هوازی منظم می‌تواند دیابت نوع 2 را به تأخیر انداخته یا از آن جلوگیری کند. همچنین مزایای زیادی برای سلامتی افراد مبتلا به دیابت نوع 1 دارد. تمرین‌های استقامتی برای دیابت نوع 2 شامل بهبود تودۀ چربی، فشار خون، ترمیم بافت عضلات، تنظیم مقاومت به انسولین و کنترل قند خون شود.
  • بیماری قلبی: ورزش یک درمان قطعی برای افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی است. تمرینات هوازی باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلب و عروق شده و احتمال حملات قلبی را کاهش می‌دهد.
  • سرطان: برنامه ورزشی روزانه باعث کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها می‌شود. سرطان سینه، کولورکتال، آندومتر، کیسه صفرا، کلیه، ریه، کبد، تخمدان، پانکراس، پروستات، تیروئید، معده و مری از انواع سرطان‌هایی هستند که احتمال آن‌ها با ورزش کاهش می‌یابد.
  • کلسترول بالا: فعالیت بدنی منظم با شدت متوسط باعث افزایش کلسترول خوب در بدن شود. همچنین میزان LDL یا کسترول بد را نیز کاهش می‌دهد. اغلب فعالیت‌های هوازی باعث کاهش سطح کلسترول بد خون می‌شوند.
  • فشار خون بالا: شرکت در تمرینات هوازی منظم می‌تواند سیستولیک در حال استراحت را حدود 5 تا 7 میلی‌متر جیوه در مبتلایان به فشار خون بالا کاهش دهد.

در مقابل، فقدان ورزش منظم حتی در کوتاه مدت باعث افزایش قابل توجه چربی‌های شکمی می‌شوند. این روند، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

به سلامت پوست کمک می‌کند

پوست ما تحت تأثیر میزان استرس اکسیداتیو در بدن است. این استرس زمانی اتفاق می‌افتد که دفاع آنتی اکسیدانی بدن قادر به مهارت آسیب‌های سلولی ناشی از رادیکال‌های آزاد نباشد. در نتیجۀ آن، ساختار سلول‌ها آسیب دیده و اثرات منفی روی پوست دارند. ورزش متوسط و منظم، تولید آنتی اکسیدان‌های طبیعی بدن را افزایش داده و باعث حفاظت از سلول‌های پوستی می‌شود. به همین ترتیب، ورزش باعث تحریک جریان خون و رساندن مواد مغذی به سلول‌های پوستی نیز خواهد شد. در نتیجه روند پیری پوست به تأخیر می‌افتد.

سلامت مغز و حافظه را در پی دارد

ورزش می‌تواند عملکرد مغز را بهبود بخشیده و از حافظه و مهارت‌های تفکر محافظت کند. افزایش ضربان قلب باعث رساندن اکسیژن بیشتر به مغز می‌شود که منجر به تحریک و تولید هورمون‌هایی در آن می‌شود. نتیجۀ آن، رشد سلول‌های مغزی است. از طرفی با کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های مزمن، عملکرد مغز نیز به شکل قابل توجهی بهبود می‌یابد. فعالیت بدنی منظم در افراد مسن، باعث ایجاد تغییرات در ساختار و عملکرد مغز می‌شود. ورزش کردن در بهبود کارکرد هیپوکامپ نیز مؤثر است. هیپوکامپ بخشی از مغز است که یادگیری و حافظه را به عهده دارد. تمرینات فیتنس با ایجاد تغییراتی در مغز، احتمال بیماری‌های زوال عقل مثل آلزایمر را نیز کاهش می‌دهد.

ورزش، کیفیت خواب را افزایش می‌دهد

فعالیت بدنی منظم با ایجاد حس آرامش، خواب عمیق‌تر و بهتری را در پی دارد. با توجه به کیفیت خواب، کاهش انرژی که در طول ورزش رخ می‌دهد، فرآیندهای ترمیمی برای بازسازی بدن شروع می‌شود. افزایش دمای بدن در هنگام ورزش، کیفیت خواب را با کمک به کاهش دمای بدن در طول خواب بهبود می‌بخشد. بسیاری از مطالعات در مورد اثرات ورزش بر خواب به نتایج مشابهی رسیده‌اند. یک مطالعه نشان داد که ورزش‌های کششی و مقاومتی، هر دو منجر به بهبود خواب در افراد مبتلا به بی‌خوابی مزمن شده است. به نظر می‌رسد انجام ورزش منظم در افراد مسن که تحت تأثیر اختلالات خواب هستند نیز بسیار مفید است.

پیروی از برنامه ورزشی باعث تسکین درد می‌شود

درد مزمن، بخش اعظمی از توان و انرژی انسان را می‌گیرد. ورزش به کاهش دردها کمک زیادی می‌کند. تا سالیان زیاد، توصیه برای درمان دردهای مزمن، استراحت و عدم تحرک بود. با این حال، مطالعات اخیر نشان داده‌اند که ورزش منظم باعث تسریع تسکین دردهای مزمن می‌شود. ورزش می‌تواند به کنترل دردهای مرتبط با شرایط مختلف سلامت از جمله کمردرد، فیبرومیالژیا، اختلالات مزمن بافت نرم شانه و بسیاری موارد دیگر کمک کند. علاوه بر این‌ها، فعالیت بدنی باعث افزایش آستانۀ تحمل درد و کاهش درک آن می‌شود.

زندگی جنسی را بهبود می‌بخشد

ثابت شده است که ورزش، میل جنسی را تقویت می‌کند. تقویت قلب، بهبود گردش خون، قوی شدن عضلات و افزایش انعطاف‌پذیری به داشتن یک زندگی جنسی بهتر کمک می‌کنند. فعالیت بدنی همچنین عملکرد اندام جنسی و درک لذت از آن را نیز افزایش می‌دهد. حداقل 160 دقیقه ورزش در هفته در یک دورۀ شش ماهه می‌تواند به شکل قابل توجهی عملکرد نعوظ در مردان را تقویت کند. همچنین ثابت شده است که زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک با انجام تمرینات مقاومتی منظم به مدت 16 هفته، بهبود زیادی در تمایلات جنسی خود تجربه می‌کنند.

برنامه ورزشی را جدی بگیرید

پیگیری یک برنامه ورزشی فواید زیادی برای بدن دارد. جنبه‌های مختلف سلامتی شما می‌تواند با ورزش کردن بهبود زیادی یابند. تنظیم هورمون‌ها، احساس شادی بیشتر و خواب با‌کیفیت‌تر از جمله مزایای آن هستند. شرکت در باشگاه یا کلاس آنلاین ورزشی باعث بهبود ظاهر پوست شده و به کاهش وزن کمک می‌کند. زندگی جنسی بهتر، خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن و تناسب اندام، نتایج پایبندی به تمرینات ورزشی است. بهترین راه برای پیشرفت در تمرینات ورزشی، آهسته و پیوسته بودن آن است. بهتر است تمرینات خود را سبک و نرم شروع کرده و به مرور زمان، شدت آن‌ها را بیشتر کنید. توصیه می‌شود هفته‌ای حداقل 3 ساعت تمرین داشته باشید. پس همین امروز شروع کنید. با مربی فیتنس خود تماس گرفته و برنامه ورزشی را از او بخواهید.

شما چه مزایایی از ورزش را تجربه کرده‌اید؟ تجربیات خود را با مبیس فیت در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *